This text was reviewed for the Arkus publication on the tools of the architect.
Grundtesen i denna bok är att geometri ligger i kärnan av arkitektens gestaltningsprocess, från skiss till konstruktion. Som utvecklare av den parametriska applikationen GenerativeComponents ligger naturligtvis Bentleys intresse här inom fältet digitala geometrier. De ser behovet av en fördjupad förståelse av geometri för att kunna använda de programvaror som hanterar komplex geometri på ett innovativt sätt. Av denna anledning tar författarna inte upp klassisk deskriptiv geometri, då den finns beskriven i många andra verk. Istället är utgångspunkten hur dagens CAD- och modelleringsverktyg hanterar geometri, från enklare modellering till friform, analys och optimering.
Boken är uppbyggd som en lärobok, med genomgående mycket tydliga geometriska illustrationer, och mängder av historiska och samtida exempel från uppförd arkitektur, men även design och konst. Digitala modelleringsprinciper som B-Spline-kurvor, NURBS-ytor, polygon-modeller och subdivision-ytor redovisas översiktligt och lättförståligt. Matematiska formler för olika geometrier finns också med, men de pedagogiska exemplen tillåter förståelse utan ingående matematisk kunskap. Dessutom ger de ingångar till en djupare förståelse, och många arkitekter kanske kan ruska liv i sin gymnasiematte. Dessutom innehåller en bilaga en repetition och introduktion till den matematik som används genom boken.
Kopplingen fysisk och digital modellering täcks in, med en översikt över friformsframställning (rapid prototyping) och digitaliseringsverktyg (3d-scanning). Produktionsaspekter behandlas översiktligt med exempel på hur komplex geometri överförts till byggnadselement.
Rent parametriska metoder täcks inte in, men med förståelsen av geometriers uppbyggnad kan man mycket enklare närma sig dessa frågor. Många av projekten som redovisas har endast kunnat utföras med hjälp av dessa verktyg, men författarna undviker här att bli programspecifika, och använder arkitekturen som exempel för geometriska principer snarare än att på djupet förklara byggnadernas uppbyggnad.
Det är viktigt att påpeka att denna bok inte är en manual till en specifik programvara, den ger istället bakgrunden till många av de operationer eller begrepp som kanske används schablonmässigt. I boken förklaras geometriska principer såsom topologi, enkel- och dubbelkrökta ytor och indelning i paneler. Flera kapitel innehåller referenser för vidare information, och författarna avslutar med ett antal punkter som redovisar viktig fortsatt forskning inom fältet enligt dem. Eftersom komplexa geometrier använts flitigt inom mer experimentell verksamhet, och bland studenter, och först de senaste åren blivit mer allmänt utbrett inom uppförd arkitektur, menar man att just fabrikations- och produktionsfrågor ligger i fokus.
Författarna är en grupp matematiker och en arkitekt särskild intresserad av COMPUTATIONAL DESIGN. Helmut Pottmann är professor i Geometrisk modellering och industriell geometri vid Institutet för diskret matematik och geometri på Wiens Tekniska universitet. Andreas Asperl och Michael Hofer forskar på samma institution. Axel Kilian disputerade vid avdelningen för Design and Computation vid MITs arkitekturskola, och har nu en tjänst vid den Tekniska högskolan i Delft. Deras bakgrund återspeglas i materialet, som har ett mycket fokuserat ämne, där man eftersträvar förståelse, och boken upplevs som just en lärobok eller en mycket relevant manual.
Leave a Reply